El nom drassana prové de l’antic “daraçana”, i aquest de l’àrab hispànic “dâr aṣ-ṣána’“, que significa “casa de la construcció” i podem traduir com a taller. S’anomena drassanes al conjunt d’edificis on es construeixen vaixells tant militars com comercials.
Les Drassanes Reials de Barcelona és un conjunt arquitectònic gòtic medieval. És un dels edificis més singulars de Barcelona i també dels més antics. El contorn del recinte es va començar a construir a la fi del segle XIII. A mitjans del XIV, sota el regnat de Pere III el Cerimoniós, s’inicia la construcció de l’edifici, que ha sofert demolicions, reconstruccions, reformes i ampliacions fins als nostres dies. Fa 25 anys es va començar una remodelació en quatre fases.
L’últim tram, a càrrec dels arquitectes Esteve i Robert Terrades, ha finalitzat a primers del 2013, i al seu subsòl s’han trobat les restes d’una galera del segle XVII, i una petita joia romana: els vestigis d’un mausoleu rectangular en el qual han estat localitzats restes de ciutadans de Barcino, incinerats en atuells de cristall i que formen part d’una necròpoli de 36 individus, enterrats entre els segles I i IV al costat de la via d’accés a la colònia.
Les Drassanes Reials són al Registre de Patrimoni Històric, Artístic i Científic de la Generalitat de Catalunya des del 1937, i van ser catalogades com a Monument Històric-Artístic el 1976. Al seu interior s’hi ubica el Museu Marítim de la ciutat, declarat d’Interès Nacional des del 2006.
A les seves sales s’hi exposen restes arqueològiques, pintures, ceràmiques, objectes navals de tota mena, instrumental marí, sobretot, naus de totes les èpoques. A destacar la galera reial de Joan d’Àustria, rèplica a escala 1:1 de la que fou vaixell insígnia a la Batalla de Lepant. Igualment remarcable és el Ictíneo I, submarí ideat per l’enginyer català Narcís Monturiol i Estarriol, del qual se’n mostra una còpia a l’exterior de l’edifici.
Ara, una nova iniciativa del Museu Marítim ofereix al públic poder realitzar un nou estil de visita. L’usuari pot seguir un itinerari autoguiat i recorre l’espai al seu ritme, mitjançant una senyalització de codi QR que amplia la informació en els punts de major interès.
El recorregut està indicat amb una senyalització clara i oberta a tot tipus de visitants. Vídeos, fotografies o arxius d’àudio aniran apareixent en el dispositiu mòbil de l’usuari (sia telèfon o tauleta), en enfocar amb ell els codis QR. El museu posa a la disposició del públic un fulletó amb les especificacions de la visita, que es pot adquirir amb l’entrada.
Des de ShBarcelona t’animem a visitar aquest singular museu de la història marítima de la ciutat, que sens dubte farà volar la teva imaginació. Pots aprofitar per escoltar alguna de les conferències gratuïtes que s’hi fan sovint, consulta’n el calendari.