Quan ha de néixer una criatura, un dels trencaclosques dels pares és quin nom li posaran. Abans que la cigonya aterri a casa, s’ha de tenir resolt aquest gran dubte. Fins i tot la xarxa és plena de gent que convida als internautes a donar-los idees amb les seves propostes. Per això, a ShBarcelona hem volgut proporcionar-te un llistat dels noms catalans més populars d’ara i sempre. Vejam quin ha sigut i quin és el planteig a les nostres terres per aquest feliç problema.
Article relacionat: Quant costa l’escola bressol a Barcelona?
Taula de Continguts
Temps enrere
Històricament ha estat tradicional posar de nom el sant del dia, amb el que es veien veritables barbaritats, com pot ser que a un nen nascut el 25 de juny li toqués Sosípatre, o a una nena del 13 d’agost, Calefàgia. També era costum que els padrins de la criatura, sovint els avis, fossin qui li posessin el nom. Sense capficar-s’hi gaire, li posaven el seu mateix, i així trobem a moltes famílies que es repeteixen els Ferrans o les Carmes. Altres triaven el nom d’algú recentment finat, i fins i tot si s’havia mort un nen molt petit, al següent fill li tornaven a posar aquest mateix nom, la qual cosa generava més d’un problema al nano quan de gran necessitava algun certificat de naixement o fe de baptisme, doncs a voltes aflorava la documentació del finat.
Fa uns anys
Hi ha qui s’ha inspirat en personatges famosos, i ja més cap als nostres temps, les sèries de televisió ens ha apropat a noms estrangers, omplint els col·legis d’un batibull de Jennifers i Kevins, fins i tot amb grafies que no corresponen al nom original. També hi ha qui tria un nom per devoció o per què sigui ben festiu el dia del sant, i per això a cada ciutat poden veure’s criatures que porten el nom del sant Patró o la Verge típica del lloc, com pot ser a Barcelona Mercè i a Tarragona Cinta, o a Lleida Anastasi i a Girona Narcís.
Com a totes les coses, hi ha modes. Amb els moviments socials es creen tendències, i així els noms clàssics “de tota la vida” com Sebastià o Antònia han perdut prevalença davant de noms que no es troben al Santoral Catòlic, com Sònia, Àfrica, Dante o Ivan.
Article relacionat: Els millors barris de Barcelona per a viure amb nens
Avui dia
Amb el fenomen de la immigració, el registre civil s’ha vist enriquit amb varietat de noms àrabs, xinesos, romans, etc., i als pitets brodats (bé, en aquests temps més aviat serigrafies) hi ha noms com Mahamadou o Khadija, Wu o Xiu-Mei, Danut o Viorica… A banda d’això, la globalització i les comunicacions fan que ara siguin molts els matrimonis internacionals, o que per qüestió laboral viuen a cavall entre el seu país i el nostre. Aquests pares opten per noms que siguin bonics i sonin bé a tots els idiomes.
L’estadística
Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les dades recollides ens diuen que enguany, els noms més posats són:
- per a nen a Espanya: Hugo, Daniel i Pau
- per a nena a Espanya: Lucía, Maria i Paula
- per a nen a Catalunya: Marc, Pol i Biel
- per a nena a Catalunya: Martina, Júlia i Laia
I tu, ja saps com li diràs al teu nadó? Quin és el nom que més t’agrada?
Quanta raó !!!! justament a la feina , tot dinant comentavem el tema dels noms i varem coincidir exactament amb els noms més triats a Catalunya. Molt interessant la gran varietat d´un mateix nom, que pot sonar tant diferent i novedós.
Segons https://www.nounat.cat/ el 2023 els més posats són Julia, Leo, Nil i Ona. Marc, Laia i altres noms tradicionals ja no es porten tan.