Les activitats ramaderes en general estan desapareixent a poc a poc, fent perillar en molts casos l’existència d’animals d’ajuda tradicionalment criats per compartir aquestes labors. A Catalunya tenim una raça autòctona directament associada amb el pasturatge, i si no volem assistir a la seva desaparició, hauríem d’optar per donar-los un lloc a les nostres llars. Es tracta del gos pastor català, o gos d’atura, fins ara ajudant imprescindible dels nostres ramats. Des de ShBarcelona et volem explicar més sobre aquesta preciosa raça de gos típicament catalana i les seves característiques.
Article relacionat: Gaudeix de Barcelona amb el teu gos
Taula de Continguts
El gos pastor català
És un típic gos de pastor, de caràcter fidel, rústic, frugal, obedient, resistent, bordador, vigorós i reservat. És un gos amb gran facilitat per adaptar-se a diferents situacions, pot treballar sota extremes condicions climatològiques, a la muntanya o viure tranquil·lament en la comoditat d’un habitatge urbà. Gaudirà igualment compartint jocs amb nens petits que conduint un ramat nombrós d’ovelles. N’hi ha dues varietats bàsiques segons la mida del pèl, la de pèl curt i la de pèl llarg. I dins d’aquest últim, dues variants amb una identitat més o menys pròpia, el de la Cerdanya, una mica més gran i robust, i l’Aranès. Tots tenen els mateixos senyals de caràcter amigable i treballador.
L’arribada de turisme als Pirineus i del turisme rural a Catalunya va fer que l’aparició de races canines foranes desplacessin al nostre pastor, infravalorant-lo enfront d’aquestes altres (que ja feia dècades que estaven sotmeses a processos de selecció i millora), de manera que va ser abandonat i es va anar barrejant amb les altres. Durant la dècada dels 70, l’organització Laketània va escollir dos gossos que romanien amb aspecte molt pur, i els van criar selectivament per tal de recuperar la raça. Actualment tots els gossos de cria porten gens d’aquests dos exemplars.
Article relacionat: Gossos a les platges de Barcelona
Club del Gos d’Atura Català
A l’any 1982 es va crear el Club del Gos D’Atura Català, donant lloc a l’aparició de diversos criadors, i a la redacció d’un nou estàndard que és el que segueix vigent avui. Els exemplars registrats en l’actualitat són al voltant de 4.000. Avui dia, a molts llocs del nostre país, es fan exhibicions i concursos amb aquesta raça, on se’ls pot veure obeir les indicacions de l’amo per treure el ramat del tancat, i novament recollir i fer-lo tornar a entrar. Els xiulets de l’amo i les corredisses i els lladrucs del gos menen les ovelles amb precisió i seguretat. És un espectacle interessant i divertit fins i tot per al públic neòfit, amb les anades i vingudes de gos i ramat. En definitiva, es tracta d’un gos nostre, intel·ligent, amb iniciativa, simpàtic, alegre i molt, molt fidel. Si penses a portar un company animal d’aquesta raça a la família, tingues per cert que no te’n penediràs.
*Imatge destacada de Ramon Oromí Farré via VisualHunt
Quina és la teva experiència amb el gos d’atura català? Coneixies aquesta raça catalana?