Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t’has preguntat què és l’Incasòl? Sobretot si has signat un contracte de lloguer i dipositat o sol·licitat una fiança. Perquè, bé, l’Incasòl és una entitat que tramita tot el que competeix a la Generalitat respecte a temes de diferents matèries, incloent-hi temes d’urbanisme.
Taula de Continguts
Què és l’Incasòl?
L’Incasòl o Institut Català del Sòl, és una entitat pública del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de custodiar els diners de la fiança pactada.
L’Incasòl és un actor clau en el desenvolupament urbà de Catalunya. D’aquesta manera, treballa per a equilibrar el progrés amb la preservació ambiental. Per això, comprendre la seva funció és essencial per a aquells interessats en el futur de les ciutats i la planificació territorial.
Una entitat amb competències urbanístiques
La Llei d’Urbanisme qualifica l’Institut Català del Sòl com a entitat urbanística especial de la Generalitat amb competències en matèria de planejament i gestió. Aquesta entitat té la tasca de promoure la construcció d’habitatges públics a Catalunya.
L’Incasòl està regit per una presidència que correspon al conseller de Territori i Sostenibilitat. A més d’un Consell d’Administració, el qual té atribuïdes àmplies facultats en la seva actuació i gestió. Per part seva, el director de l’Institut Català del Sòl, és nomenat pel Govern i és l’òrgan executiu que dirigeix el seu funcionament.
Funcions de l’Incasòl
Planificació urbana
El Incasòl juga un paper fonamental en la planificació i desenvolupament d'àrees urbanes, assegurant un creixement ordenat i sostenible.
Gestió del sòl
S'encarrega de la gestió i ordenació del sòl, facilitant la disponibilitat de terrenys per a diferents usos, com a habitatges, comerços o espais públics.
Desenvolupament sostenible
Promou pràctiques que busquen la sostenibilitat ambiental i econòmica, garantint un desenvolupament a llarg termini que beneficiï a la comunitat.
Quina és la missió principal de l’Incasòl?
L’objectiu principal d’aquesta entitat és rebre la suma de diners equivalents a un o dos mesos de lloguer (depenent del tipus de propietat) que recapten els propietaris al moment de signar un contracte d’arrendament. Aquesta suma és reemborsada en finalitzar el contracte i sota la sol·licitud del propietari, qui serà l’única persona autoritzada per a sol·licitar-la.
És obligatori registrar els contractes de lloguer en el Registre de Contractes de Lloguer de la Generalitat. Llavors, aquesta institució pública és la que els gestiona, promovent la transparència en les relacions entre propietaris i inquilins.
Els fons obtinguts a través d’aquestes fiances dipositades pels propietaris es destinen com a inversió en la construcció d’habitatges públics, principalment en projectes de lloguer i altres iniciatives de renovació urbana.
Com funciona l’Incasòl per a propietaris?
Per tant, si ets propietari estàs obligat a dipositar a l’Incasòl els diners de la fiança del lloguer del teu immoble. Així ho estipula l’art. 3 de la Llei 13/1996. Des de ShBarcelona responem a les preguntes més habituals dels propietaris.
Quin és el termini per a dipositar la fiança?
Segons aquest article, l’arrendador compta amb un termini màxim de dos mesos per a dipositar la fiança a partir de la data de formalització del contracte de lloguer.
Quin és l’import de fiança a ingressar?
Normalment i segons aquesta llei, en els contractes de lloguer d’habitatge habitual es requereix el total d’una mensualitat com a fiança. Per part seva, en contractes de lloguers temporals, locals o quan l’arrendatari és una entitat jurídica; se sol·liciten dues mensualitats com a garantia.
Quan puc demanar una devolució de fiança a l’Incasòl?
En aquest sentit, has de realitzar una sol·licitud de cancel·lació del dipòsit dins dels vuit dies posteriors a la finalització del contracte de lloguer.
Què passa si sol·licito la cancel·lació passats els 8 dies?
Pots despreocupar-te perquè no generaràs despeses ni cap mena de penalització. Fins i tot si li faltés alguna documentació, aquesta seria requerida per l’Incasòl sense major problema.
Quin termini té l’Incasòl per a retornar-te la fiança?
L’Incasòl té un total de 21 dies a partir de la sol·licitud de la teva devolució.
Què passa si l’Incasòl excedeix el termini de devolució?
Si t’ho retorna més tard, s’apliquen interessos de demora sobre l’import inicial de la fiança.
Com funciona l’Incasòl per a inquilins?
Llavors, si ets inquilí, et demanaran una fiança que el propietari dipositarà a l’Incasòl. Des de ShBarcelona, tractem de respondre a les vostres preguntes més habituals.
El propietari de l’immoble no ha registrat la fiança a l’Incasòl. Què faig?
En aquest cas, i si tens constància que el propietari de l’immoble no ha registrat la fiança, si necessites que un professional t’assessori o vols que administrem el teu habitatge, ens pots deixar les teves dades en el formulari i nosaltres la gestionem.
Està obligat el propietari a acreditar el registre de la fiança?
Doncs sí, la veritat és que tens dret a tenir un document que acrediti el registre de la fiança. Així que el propietari està obligat a proporcionar-te’l.
Per què és útil tenir el registre de la meva fiança en el Incasol?
Possiblement, et demanaran el document si sol·licitaràs ajudes públiques o privades.
Article relacionat: 10 Consells per a llogar un pis a Barcelona
Què passa si no em retornen la fiança?
Així, una vegada extingit el contracte d’arrendament si el propietari no et retorna la fiança, pots iniciar accions judicials per a la recuperació dels teus diners.
De totes maneres, tingues en compte que l’Incasòl pot imposar sancions als qui incompleixin les lleis d’habitatge. Aquestes sancions poden variar depenent de la gravetat de la infracció i poden incloure multes econòmiques.
En qualsevol cas, si necessites més informació, pots visitar la pàgina oficial d’Incasòl.
Segons el que s’ha dit, l’Incasòl té un paper fonamental en la gestió de les fiances de lloguer a Catalunya, perquè garanteix la seguretat i transparència en aquest procés.
Troba allotjament de Llarga Estada a Barcelona
Tens més preguntes sobre l’Incasòl? Deixa-les en els comentaris, estarem encantats de contestar-les.