Ja mateix tornen les festes de Carnaval a Barcelona. Del 20 a 26 de febrer d’aquesta edició de 2020, aquesta celebració popular posarà en marxa una programació molt atractiva dotada de diverses activitats. Durant aquests set dies tindran lloc per tota Barcelona balls de màscares, festes de disfresses, desfilades i tallers, música i fins i tot concursos de truites.
Si ja gaudeixes del teu pis de lloguer a Barcelona o estàs de visita a la Ciutat Comtal, informa’t avui, en aquest article de ShBarcelona, sobre el Carnaval 2020 a la capital catalana, i gaudeix d’aquesta festivitat tan divertida.
Article relacionat: El Carnaval a Barcelona
Carnaval a Barcelona 2020: programació, orígens i altres dades d’interès
El pròxim 20 de febrer de 2020 començaran els Carnavals de Barcelona. Durant aquest dia, els barcelonins i els visitants podran degustar la típica truita espanyola i la botifarra d’ou tradicionals d’aquesta festa.
Un cop començada la tarda, l’oci arribarà de mà del Rei Carnestoltes i els seus ambaixadors amb una desfilada anomenada «Cercavila dels Set Ambaixadors».
El recorregut es durà a terme des del barri Gòtic i arribarà a la plaça de Sant Jaume, al districte de Ciutat Vella. Un cop allà, des del balcó de l’Ajuntament, el Rei Carnestoltes anunciarà l’inici del carnaval.
Dissabte a la tarda, 22 de febrer, faran acte de presència multitud de desfilades. «Les Rues de Carnaval» tindran cabuda a cada barri de Barcelona, on no faltaran comparses, carrosses i disfresses per iniciativa de tots els seus veïns.
L’endemà, el diumenge a la tarda començarà la gran Desfilada del Rei Carnestoltes i la típica taronjada. Això vol dir que el rei i els seus ambaixadors faran una desfilada plena d’imaginació i entreteniment que acabarà amb una autèntica creuada de diversió amb la companyia de confeti i globus de color taronja (Taronjada).
Article relacionat: Carnestoltes a Barcelona
Una de les curiositats que més criden l’atenció dels carnavals de Barcelona és el seguici del Rei Carnestoltes format per set ambaixadors. El nombre fa relació a les set viles de la ciutat, però també als set pecats capitals.
La Taronjada a la qual hem fet al·lusió anteriorment consisteix en una batalla desmesurada de confeti i globus de color taronja, que té lloc entre el públic present i el seguici. Es tracta d’un homenatge a les celebracions medievals, on es llençaven taronges.
A tota Catalunya, els carnavals de Sitges són els més destacats per les seves activitats de gran atractiu entre batucades de gran popularitat, la cursa de llits, la gala veneciana, la coronació de la reina i fins i tot la desfilada de la Disbauxa.
Les primeres dades de què es té constància sobre el Carnaval de Barcelona daten del segle XIV. En aquella època estava prohibit llançar taronges i estava regulat l’ús de les màscares. Al passat, el carnaval començava el dia de Tots Sants, tot i que durava diversos mesos.
És a partir del segle XVI quan el carnaval va començar a semblar-se a la celebració actual. Llavors ja tenien lloc els famosos balls de màscares i fins i tot el popular Enterrament de la Sardina.
L’ús de les disfresses va viure la seva major esplendor a partir del segle XIX, en contraposició a l’època de la dictadura de Franco, quan no estava permesa cap celebració. La tradició del Carnestoltes es va recuperar cap a 1980.
El Dimecres de Cendra, el 26 de febrer, tindrà lloc l’Enterrament de la Sardina. En aquesta ocasió el Rei del Carnestoltes s’acomiadarà de les festes fins a l’any que ve a través d’un seguici fúnebre a manera de sàtira. Un cop acabi, donarà per conclòs el carnaval.
Què més ens pots explicar sobre la festa del Carnaval a Barcelona?