Barcelona és una ciutat avantguardista, moderna i que compta amb les últimes tecnologies per a millorar els seus atributs com a ciutat. És per això, que hi ha diverses iniciatives que pretenen transformar la ciutat a través de les noves tecnologies per tal de modernitzar-la, i convertir-la així en una Smart City, una de les primeres a Europa. Des de ShBarcelona us volem explicar més sobre el nou projecte de l’Ajuntament de Barcelona perquè la Ciutat Comtal sigui la primera Smart Regió d’Europa.
Article relacionat: La tecnologia i l’aïllament
Barcelona, una Smart City
L’Ajuntament de Barcelona engega un projecte per constituir-se en Smart City, i ho fa amb el desplegament d’una plataforma tecnològica que proveirà la Diputació de Barcelona. A aquest projecte se sumen sis ciutats de grandària mitjana de la província: Mataró, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedes, Igualada, Manresa i Granollers. D’aquesta forma, les mesures tecnològiques i el programari que desplegarà l’Ajuntament en els pròxims mesos, pretén convertir a la província de Barcelona en la primera Smart Regió d’Europa. El Programari està basat en “Sentilo“, un estàndard de codi obert, ja que segons la Diputació, un organisme públic no pot estar en mans d’una empresa. La ciutat de Barcelona ja va començar a construir la seva pròpia plataforma de Smart City amb el mateix llenguatge, i ara s’espera que tots dos siguin inter-operables. L’ajuntament de cadascuna d’aquestes ciutats, utilitzarà la plataforma tecnològica segons les seves necessitats i permetrà connectar diferents serveis. Exemples d’això seria l’aplicació d’aparcament que s’usa a Barcelona per pagar amb el smartphone els aparcaments en zones blaves o verdes, les biblioteques de la Diputació o sensors urbans en il·luminació, senyalització o gestió de residus.
Article relacionat: Multinacionals amb seu a Barcelona
L’objectiu és arribar a donar servei als tres-cents onze municipis de la província i que tots ells puguin compartir informació. En definitiva, donar millor servei als ciutadans. El finançament de la plataforma es cobrirà amb fons de la Unió Europea, però de moment, la Diputació de Barcelona avançarà la part necessària amb recursos propis en una part, completant-se el finançament eventualment amb càrregues sobre les concessionàries dels serveis municipals. Es preveu que els municipis que ho desitgin puguin tenir accés a l’eina a partir de 2016, i més endavant desenvoluparà mòduls de servei i de suport a la presa de decisions i altres qüestions que dependran de l’aparició de noves necessitats i de l’evolució de la mateixa tecnologia.
A ShBarcelona esperem que aquesta iniciativa tingui tot l’èxit i el ressò que mereix.