Ets un inquilí a la recerca d’una nova llar? En aquesta guia et donarem 10 consells per a llogar un pis a Barcelona. T’acabes de mudar a la Ciutat Comtal per a estudiar o treballar?
Sabem que el procés de trobar un habitatge que s’adapti a les teves preferències i necessitats pot ser tediós, és per això que estem obstinats a fer-te més fàcil la cerca del teu nou pis. Continua llegint per a conèixer tots els trucs i consells!
A ShBarcelona som experts en lloguer de pisos temporals i de llarga estada, així que el nostre objectiu és trobar el match perfecte entre propietari i inquilí, volem crear unions a llarg termini.
Taula de Continguts
Coses a tenir en compte per a llogar una casa
1. Coneix el preu del lloguer per barris i zones
A Barcelona el preu varia molt entre un barri o un altre, així que, si no ets originari de la ciutat, t’aconsellem que facis un estudi previ. Pots començar amb portals immobiliaris generalistes o contactar amb agències especialitzades en cada districte.
Això sí, tingues en compte que el setembre passat de 2020, el Parlament de Catalunya va aprovar la implantació de l’índex de referència del preu de lloguer. Aquesta llei imposa que el preu de la renda d’un lloguer de llarga estada no podrà ser superior al de l’índex de referència de preus de lloguer de la zona en qüestió.
Així que, només confia en les agències i portals immobiliàries que publiquin l’índex de cada pis. Si no mostren aquest preu estan incomplint la llei.
Troba el millor pis de lloguer a Barcelona
2. Verificar el propietari al Registre de la Propietat
Els inquilins poden realitzar una consulta ràpida i en línia per a verificar si l’amo és realment el propietari de l’immoble. Aquest tràmit es fa sol·licitant un document anomenat: nota simple.
Si contactes a través d’una agència immobiliària, ells són els qui realitzen aquesta consulta prèvia per a constatar si poden comercialitzar aquest immoble.
3. Realitzar una visita al pis
Una vegada hagis trobat un pis que t’agradi, no perdis el temps i sol·licita realitzar una visita, ja sigui amb el mateix propietari o bé amb el comercial de la immobiliària, per a conèixer de primera mà l’habitatge.
Les fotografies i els vídeos dels pisos estan molt bé per a fer-se una idea de l’habitatge, però, conèixer la casa en persona sempre és millor.
4. Quant dura un contracte de lloguer?
Els contractes de lloguer de pisos de llarga estada tenen una durada de 5 anys i 7 en cas que el propietari sigui una persona jurídica. Així mateix, l’arrendatari ha de romandre en el pis un mínim de 6 mesos en contractes de llarga durada, tret que es vulgui enfrontar a una penalització.
D’altra banda, els lloguers de temporada tenen un màxim d’un any, ja que estan pensats per a aquells inquilins que vinguin com a màxim un any a Barcelona, per a estudiar o per a treballar, per exemple.
Busques un pis per a uns mesos?
5. Si es trenca alguna cosa, qui ho paga?
El propietari té la responsabilitat de mantenir l’habitatge en un estat digne d’habitabilitat. Concretament, el propietari/a assumeix les reparacions de la instal·lació elèctrica, obres o si es trenca un electrodomèstic per curt circuit. En canvi, és l’inquilí qui ha de fer-se càrrec dels danys per ús ordinari de les coses.
6. Revisió de l’estat de l’immoble
Un cop estiguis dins de la casa, un altre gran consell per a llogar un pis és consultar l’estat dels serveis d’aigua, calefacció i electricitat. Funcionen correctament?
Cal preguntar per aquestes instal·lacions, si estan donades d’alta o si tenen algun deute endarrerit. És molt important començar de zero amb les despeses del pis.
7. L’immoble té inventari? Fes fotografies
A vegades, els propietaris marquen un inventari per contracte. En aquest document figuren els mobles i electrodomèstics que l’amo deixa als nous inquilins. Doncs bé, no està de més fer una revisió amb l’agent immobiliari present perquè tots els detalls estiguin apuntats.
Per a assegurar-te que en acabar el contracte no hi haurà imprevistos, un altre consell per a llogar un pis és fer fotografies de l’estat de l’immoble, tant abans com després del teu pas per l’habitatge.
Article relacionat: És millor llogar un pis moblat o sense moblar? 20 raons per a fer el pas
8. Formalitzar el contracte del lloguer del pis per escrit
Ara bé, si hi ha un consell que es considera obligació és sol·licitar el contracte per escrit. Aquest és el document final on vénen recollides totes les regles perquè vives en el pis amb tranquil·litat.
És per això, que aquí entra en joc la labor d’un agent immobiliari professional. Aquest s’encarrega de disposar clàusula a clàusula totes les normes del contracte, inclòs de la renda mensual a pagar cada mes. A més, es fa càrrec que el document compleix amb la normativa vigent.
9. Pagar la fiança i els dipòsits per a formalitzar el contracte de lloguer
La llei d’arrendaments urbans imposa que els inquilins han de pagar la fiança abans d’entrar a viure en l’immoble. A més, el propietari pot sol·licitar dos pagaments de fiança complementària. El màxim sol·licitat és equivalent a tres mensualitats de la renda del lloguer.
La fiança pararà a l’organisme autonòmic designat, en el cas dels pisos de Barcelona, els dipòsits de fiances del lloguer es realitzen en el INCASÒL.
Quan acabi el contracte, si el propietari no retorna la fiança, l’inquilí pot recórrer a l’organisme públic per a sol·licitar-la de tornada. A més, el nostre consell per a llogar el teu pis és que l’inquilí s’asseguri que la seva fiança arriba al INCASÒL, així la pot desgravar de la seva Renda.
Ets propietari? Si t’interessa assegurar-se de cobrar a fi de mes la teva renda, si segueix aquesta guia de 10 accions per a garantir que cobraràs el lloguer del teu pis al final de mes.
10. Signar el contracte per totes dues parts
Una vegada es té el text redactat i acordat tant per l’inquilí com pel propietari, el següent pas és signar el contracte. El contracte el signa les dues entitats involucrades, l’inquilí/a i l’amo/a de l’immoble.
I tu? Has tingut algun problema amb el teu contracte o el teu propietari? Explica’ns-ho perquè la resta d’usuaris aprengui de possibles problemes amb el lloguer i les seves solucions
Troba el millor lloguer de llarga estada
Fonts:
- https://www.eldiario.es/economia/boe-publicado-alquiler-contratos-miercoles_1_1669265.html
- https://habitatge.barcelona/es/acceso-a-vivienda/consejos-alquiler