Quan arriba la tardor, un producte apareix al mercat: la castanya. Fruit del castanyer, és embolicat de punxes, i a qui no es fa enrere li regala un excepcional aliment, ple de sabor i molt d’aliment, ja que té molts hidrats de carboni i no gaire greix. Si bé avui en dia quasi tota la castanya que arriba a les botigues ve de fora del nostre país, al Montseny s’està fent una campanya per reintroduir-la, i ja es pot adquirir castanya catalana a través de l’empresa Castanyes de Viladrau. Des de ShBarcelona et portem una explicació de com es viu la temporada de castanyes a Catalunya.
Article relacionat: La castanyada i la tradició
A la tardor, quan la ciutat comença a tenir els carrers plens de fulles dels caducifolis plàtans, arriba una entranyable figura del costumari: la Castanyera. Si bé no en la mida en què ho feia anys enrere, encara podem trobar-la a les cantonades, amb el fogó calent i els sacs de castanyes i moniatos fent pila al costat de la caseta. Les paperines de paper de diari pengen a les parets, i per pocs diners podeu comprar-ne una, plena de castanyes o embolicant moniatos acabats de fer, per un mos urbà o escalfar-vos les mans anant cap a casa.
La globalització arriba fins i tot a les festes tradicionals, i encara que Halloween empeny amb força, sobretot entre els menuts, a casa nostra encara som molts els qui continuem fidels a celebrar la castanyada, la vigília de Tots Sants, la nit del 31 d’octubre al 1 de novembre. Les nostres taules s’omplen dels tradicionals productes de l’època: castanyes cuites, moniatos fets al forn, que se serveixen fumejant. Tant un producte com l’altre són d’aquells dels que es diu “qui no en pela, no en menja”, i abans de poder degustar-los cal que ens embrutem les mans amb la sutja de les pells, però val la pena! Perquè ningú es quedi amb gana, els fruits secs també hi són presents: nous, figues, panses, avellanes i ametlles, prunes i orellanes de préssec, això tot de casa nostra, i dàtils vinguts de terres més exòtiques. Els més llaminers hi afegeixen fruites confitades o gebrades, que donen força color a les safates.
Article relacionat: Prepara la teva llar per a la tardor
Però la vista de grans i petits és posada a una safata en especial: la dels panellets. Aquests pastissets tenen el mateix origen que la festa, són ressò de les reunions de caràcter funerari que es feien per aquestes dates, en les que s’ofrenaven pans o panets i fruits secs als difunts de cadascú. Bàsicament fets d’ametlla, moniato, ou i sucre, són els reis de la taula. Els preferits són els de pinyons, amb una estètica guanyadora, però també es fan de xocolata, coco, massapà farcit, amb cireres, i no acabem la llista, doncs la imaginació dels artesans d’avui en dia és infinita.
Si no sou experts a la cuina i voleu assegurar-vos l’èxit, qualsevol pastisseria catalana us n’oferirà de molt bons. A Barcelona hi ha llocs on en trobareu de primeríssima categoria, com per exemple els tradicionals Escribà, Mauri, Foix de Sarrià, La Colmena, o Abril d’Hostafranchs. Com tot això pot resultar embafador si no ho “reguem”, cal fer un racó a la taula per l’ampolla de mistela, moscatell, malvasia, o també vi dolç o ranci, al gust. Us recomanem la primera opció, la mistela, la joia del celler, però si no en teniu, un vi de missa Müller també serà excel·lent.
I tú, com vius l’època de castanyes a la Ciutat Comtal?
A l’hora de buscar habitatge a Barcelona, termes com "baixos", "entresòl" i "principal" poden ser…
Si tens previst venir a Barcelona per motius laborals, acadèmics o mèdics, és important conèixer…
Les humitats són un problema comú que pot afectar greument tant l'estructura d'un edifici com…
La Dreta de l'Eixample, un dels sis barris del districte de l'Eixample a Barcelona, és…
Aquest 22 d'agost de 2024 començarà la 37a edició de la que serà "la millor…
L'impost sobre béns immobles (IBI), és un impost municipal que abonen totes les persones propietàries d'un bé…
View Comments
Hola Mercedes!
M'encanta el teu article i sóc molt fan de la tradició catalana de la Castanyera.
Treballo organitzant esdeveniments en un hotel, i estic buscant una castanyera per treballar el dia de la castanyada a l'hotel, fent castanyes. Això si, necessito que tingui el seu propi torrador de castanyes. Per casualitat en conèixes alguna?
Salutacions!
PD: Marrameu torra castanyes, a la boreta del foc.. ja n'hi peta una als morros....