Categories: Festes tradicionals

De castanyes, castanyeres i castanyades

Quan arriba la tardor, un producte apareix al mercat: la castanya. Fruit del castanyer, és embolicat de punxes, i a qui no es fa enrere li regala un excepcional aliment, ple de sabor i molt d’aliment, ja que té molts hidrats de carboni i no gaire greix. Si bé avui en dia quasi tota la castanya que arriba a les botigues ve de fora del nostre país, al Montseny s’està fent una campanya per reintroduir-la, i ja es pot adquirir castanya catalana a través de l’empresa Castanyes de Viladrau. Des de ShBarcelona et portem una explicació de com es viu la temporada de castanyes a Catalunya.

Article relacionat: La castanyada i la tradició

La Castanyada i la Castanyera

Imatge de Barcelona.cat via VisualHunt

A la tardor, quan la ciutat comença a tenir els carrers plens de fulles dels caducifolis plàtans, arriba una entranyable figura del costumari: la Castanyera. Si bé no en la mida en què ho feia anys enrere, encara podem trobar-la a les cantonades, amb el fogó calent i els sacs de castanyes i moniatos fent pila al costat de la caseta. Les paperines de paper de diari pengen a les parets, i per pocs diners podeu comprar-ne una, plena de castanyes o embolicant moniatos acabats de fer, per un mos urbà o escalfar-vos les mans anant cap a casa.

La globalització arriba fins i tot a les festes tradicionals, i encara que Halloween empeny amb força, sobretot entre els menuts, a casa nostra encara som molts els qui continuem fidels a celebrar la castanyada, la vigília de Tots Sants, la nit del 31 d’octubre al 1 de novembre. Les nostres taules s’omplen dels tradicionals productes de l’època: castanyes cuites, moniatos fets al forn, que se serveixen fumejant. Tant un producte com l’altre són d’aquells dels que es diu “qui no en pela, no en menja”, i abans de poder degustar-los cal que ens  embrutem les mans amb la sutja de les pells, però val la pena! Perquè ningú es quedi amb gana, els fruits secs també hi són presents: nous, figues, panses, avellanes i ametlles, prunes i orellanes de préssec, això tot de casa nostra, i dàtils vinguts de terres més exòtiques. Els més llaminers hi afegeixen fruites confitades o gebrades, que donen força color a les safates.

Article relacionat: Prepara la teva llar per a la tardor

Imatge via Pixabay

Però la vista de grans i petits és posada a una safata en especial: la dels panellets. Aquests pastissets tenen el mateix origen que la festa, són ressò de les reunions de caràcter funerari que es feien per aquestes dates, en les que s’ofrenaven pans o panets i fruits secs als difunts de cadascú. Bàsicament fets d’ametlla, moniato, ou i sucre, són els reis de la taula. Els preferits són els de pinyons, amb una estètica guanyadora, però també es fan de xocolata, coco, massapà farcit, amb cireres, i no acabem la llista, doncs la imaginació dels artesans d’avui en dia és infinita.

Si no sou experts a la cuina i voleu assegurar-vos l’èxit, qualsevol pastisseria catalana us n’oferirà de molt bons. A Barcelona hi ha llocs on en trobareu de primeríssima categoria, com per exemple els tradicionals Escribà, Mauri, Foix de Sarrià, La Colmena, o Abril d’Hostafranchs. Com tot això pot resultar embafador si no ho “reguem”, cal fer un racó a la taula per l’ampolla de mistela, moscatell, malvasia, o també vi dolç o ranci, al gust. Us recomanem la primera opció, la mistela, la joia del celler, però si no en teniu, un vi de missa Müller també serà excel·lent.

I tú, com vius l’època de castanyes a la Ciutat Comtal? 

5 / 5 ( 4 votes )
Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

View Comments

  • Hola Mercedes!
    M'encanta el teu article i sóc molt fan de la tradició catalana de la Castanyera.
    Treballo organitzant esdeveniments en un hotel, i estic buscant una castanyera per treballar el dia de la castanyada a l'hotel, fent castanyes. Això si, necessito que tingui el seu propi torrador de castanyes. Per casualitat en conèixes alguna?

    Salutacions!

    PD: Marrameu torra castanyes, a la boreta del foc.. ja n'hi peta una als morros....

Recent Posts

Baixos, Entresòls i Principals: Guia Ràpida a Barcelona

A l’hora de buscar habitatge a Barcelona, termes com "baixos", "entresòl" i "principal" poden ser…

4 setmanes ago

Consolats a Barcelona: Tot el que necessites saber

Si tens previst venir a Barcelona per motius laborals, acadèmics o mèdics, és important conèixer…

2 mesos ago

Tipus d’humitats: Com combatre-les?

Les humitats són un problema comú que pot afectar greument tant l'estructura d'un edifici com…

2 mesos ago

La Dreta de l’Eixample, un icona únic per a Barcelona

La Dreta de l'Eixample, un dels sis barris del districte de l'Eixample a Barcelona, és…

3 mesos ago

El gran impacte de la Copa Amèrica 37a Barcelona 2024

Aquest 22 d'agost de 2024 començarà la 37a edició de la que serà "la millor…

3 mesos ago

Què és l’IBI i per què es paga (a Barcelona)?

L'impost sobre béns immobles (IBI), és un impost municipal que abonen totes les persones propietàries d'un bé…

4 mesos ago