Joan Miró va regalar a la ciutat de Barcelona quatre obres, i ho va fer quan aquesta començava a modernitzar-se en els últims anys del franquisme. Ara la Fundació Joan Miró de Barcelona estrena una exposició per endinsar-se en aquestes obres, i el que van significar en el desenvolupament cultural de la ciutat.
De les quatre obres regalades a Barcelona, la primera és la mateixa Fundació Joan Miró, creada per ser la seu del primer centre d’art contemporani de la ciutat. La segona, el mural de l’Aeroport del Prat, amb una superfície de 500 metres quadrats. Segueix el mosaic de la Rambla, al Pla de l’Os, que s’ha erigit com un dels símbols de la ciutat i sobre el qual transiten cada dia centenars de persones.
L’última és una estàtua que Miró volia que donés la benvinguda a tots els visitants que arribessin per carretera a Barcelona, però que finalment fou erigida a Chicago, i es diu “Miss Chicago”. Així i tot, el visitant podrà contemplar els treballs previs a la seva realització, dibuixos, esbossos i càlculs de l’artista, així com una maqueta situada en la terrassa de l’edifici de la Fundació, amb magnífiques vistes de la ciutat.
L’exposició, de nom De Miró a Barcelona, també repassa la història del parc que la ciutat va dedicar a l’artista, abans anomenat Parc de l’Escorxador, ara Parc Joan Miró. Al final de la mostra s’inclou una cronologia de tots els projectes creats per l’artista en espais públics de tot el món, i una maqueta de l’escultura “Dona i ocell”, un encàrrec fet per l’Ajuntament de Barcelona als anys vuitanta, situada al parc esmentat.
La inauguració de l’exposició coincideix amb el llançament de l’actualització de la seva app per smartphones. L’aplicació Joan Miró és una aproximació a les obres públiques de l’artista a Barcelona, i inclou un itinerari per explorar la ciutat on va desenvolupar la seva vida. La nova versió incorpora nous punts d’interès històric al recorregut, i informació ampliada de l’itinerari.
L’exposició pot veure’s del 9 de maig al 2 de novembre a la sala octogonal de la Fundació, i seguint la voluntat de l’autor en donar aquestes obres a la ciutat, és totalment gratuïta. Amb tot això, des de ShBarcelona no ens queda més opció que recomanar-te que no hi faltis.