Si creus que coneixes Barcelona de dalt a baix, t’assegurem que aquesta ciutat sempre té lloc per a sorprendre’t. Un dels carrers més importants de la Ciutat Comtal és el Passeig de Gràcia, on cada dia passegen milers de persones mentre gaudeixen d’una de les avingudes més maques de la ciutat. Un dels secrets que amaga el Passeig de Gràcia el podem veure als fanals, també d’estil modernista i de gran valor artístic i històric. A ShBarcelona volem explicar-te més sobre aquests detalls en forma de ratpenats a les faroles del Passeig de Gràcia que passen desapercebut per a la majoria de persones.
Article relacionat: Què veure a l’Eixample de Barcelona
Taula de Continguts
El Passeig de Gràcia és un dels més transitats pels turistes que visiten la ciutat de Barcelona. Però la majoria dels que el caminen amunt i avall no s’adonen d’un detall que el caracteritza i distingeix de tots els altres, i que la majoria de vegades pasa desapercebut, la presència de ratpenats que al llarg del passeig ens observen immòbils des dels fanals. Es tracta dels 32 fanals-banc de Pere Falqués, un arquitecte modernista barceloní que va obtenir la plaça d’arquitecte municipal el 1889, per cert, guanyant al que poc després seria la figura del disseny modernista, Lluís Domènech i Muntaner.
Pere Falqués i Urpí és l’executor de l’edifici de l’empresa Hidroelèctrica de Catalunya, la torre de les Aigües de la fàbrica Can Girona, al Poblenou, la Tinença d’Ajuntament en el 100 del carrer del Bruc, la Casa de Lactància, i la Casa Ferrer al 113 del passeig de Gràcia, entre d’altres. També va realitzar reformes en el Teatre del Liceu, i va aixecar el plànol topogràfic de la ciutat. Però sens dubte va passar a la història per la seva obra més popular, els fanals del bulevard gracienc. Les 32 unitats, col·locades al 1906, tenen cadascuna a la seva base un banc realitzat en “trencadís“, molt usat en el modernisme. Es tracta d’un mosaic fet a base de petites peces de ceràmica, la qual cosa permet que amb la simple aigua de pluja sempre estiguin nets i lluents gairebé sense manteniment, ja que com que no els hi cal pintura, mai s’escrostonen.
De cada un dels bancs surt un fanal, amb els seus corresponents llums per la vorera i la calçada. Són unes peces de mobiliari urbà que s’han convertit en un dels elements més fotografiats de la ciutat, tant pel seu disseny com per la seva funcionalitat, ja que en Falqués va posar molta imaginació i gràcia en el seu disseny. Són molts els turistes que n’escullen la miniatura com a record emblemàtic de Barcelona. Si ens fixem en el seu únic braç que corba sobre la via, a qui algú va batejar com “un cop de fuet”, veiem que imita al nervi d’una pèrgola. Sobre ell s’enfila una heura de fulles similars a la parra, a la qual s’uneixen altres de palma, i fileres de creus eixamplades. Estan rematades per la Corona dels reis d’Aragó i l’Escut de Barcelona, sobre el qual apareix l’esmentat ratpenat, símbol de la fortuna del rei Jaume I des que conquistés València, i que va formar durant anys part de l’escut de la ciutat.
Article relacionat: Descobreix la Sagrada Família
Així han sobreviscut aquests animals a la seva eliminació de l’escut en els inicis del segle XX. Però igual que aquests que t’hem descobert, encara queden alguns més dispersos per la ciutat. Anima’t a buscar i capturar en fotografia la imatge heràldica d’aquest rosegador.
*Imatge destacada de corno.fulgur75 via VisualHunt
Ja t’hi havies adonat dels ratpenats de Passeig de Gràcia? Coneixes més dels secrets que amaga la Ciutat Comtal?
A l’hora de buscar habitatge a Barcelona, termes com "baixos", "entresòl" i "principal" poden ser…
Si tens previst venir a Barcelona per motius laborals, acadèmics o mèdics, és important conèixer…
Les humitats són un problema comú que pot afectar greument tant l'estructura d'un edifici com…
La Dreta de l'Eixample, un dels sis barris del districte de l'Eixample a Barcelona, és…
Aquest 22 d'agost de 2024 començarà la 37a edició de la que serà "la millor…
L'impost sobre béns immobles (IBI), és un impost municipal que abonen totes les persones propietàries d'un bé…
View Comments
Un article molt interessant però que acaba amb una errada biològica. Els ratpenats poden ser frugívors, insectívors, alimentar-se d'ocells i altres petits vertebrats o fins i tot hematòfags però mai poden ser considerats rosegadors!