Para aquells que no vulguin allunyar-se molt de Barcelona, anar d’excursió al Parc Natural del Montseny és una opció magnífica per endinsar-se en un entorn natural, ple de possibilitats i rutes, amb una meravellosa diversitat de flora i fauna. Des de ShBarcelona et portem avui aquest article on t’expliquem més sobre el Matagalls, una de les muntanyes més altes del massís del Montseny.
Article relacionat: La muntanya de Montserrat
Taula de Continguts
El Matagalls
Els seus 1.698 metres el converteixen en el tercer cim del massís, just darrere de les Agudes i el Turó de l’Home. Malgrat no ser el punt més alt, ofereix unes vistes excepcionals: a l’est la costa catalana, Barcelona, i la Torre de Collserola; a l’oest la Plana de Vic i Tona, amb el Pedraforca al fons; cap al sud la màgica silueta de Montserrat; i al nord Viladrau, i en dies clars, fins i tot els Pirineus.
Des d’aquest cim és possible veure l’illa de Mallorca. Val a dir que cal que el dia tingui absència absoluta de calitja, moltíssima claredat, i un observador matiner, doncs es veu amb la sortida del sol. És en aquesta muntanya on es varen fer les primeres carreres de trineus al nostre país, l’any 1909, organitzades pel Centre Excursionista de Catalunya sota el títol “Concurs Català de Luges”. Actualment s’hi fan molts aplecs, com el del segon diumenge de juliol, per celebrar la canonització del Pare Claret..
Ruta pel Matagalls
Per a l’ascensió a peu existeixen dues rutes senyalitzades: des de Collformic, a través d’una constant pujada pel vessant de la muntanya, i des de Sant Marçal a través d’un magnífic bosc. La primera, més popular, té una durada aproximada de pujada de 90 minuts i la segona, 120. Cal afegir gairebé un altre tant per la baixada. En coronar el cim, a més d’un vèrtex geodèsic, ens trobem amb la Creu de Catalunya, amb plaques dedicades a Mossèn Cinto Verdaguer, al Pare Claret i a Mossèn Jaume Oliveras, a la memòria del qual el Club Excursionista de Gràcia dedica cada any la travessia Matagalls-Montserrat. La creu actual data del 1840, any en què el Pare Claret l’aixecà. Aquesta és herència d’una altra que va ser continuadament en aquest lloc des del començament del segle XVII, i que va fer que la muntanya fos coneguda com “la Creu”.
Durant el trajecte gaudirem de la natura, turons i colls, fonts, torrents, fagedes i rouredes, ramats i topònims que ens parlen dels llops que hi habitaven fins fa un segle. Segons la ruta que trieu veureu pous de neu o de glaç, monestirs o ermites. Entre barrancs i crestes sorgiran les impressionants vistes esmentades.
Article relacionat: Descobreix les rutes secretes per Collserola: el Pantà de Can Borrell
Com arribar
Des de Barcelona el trajecte és fàcil: amb cotxe es pot arribar fins a Sant Celoni, que és la “gran urbs” més propera, en poc més de 40 minuts (1 hora aproximadament amb els trens de rodalies). Un cop allí es pot accedir motoritzat a alguns llocs dins del Parc Natural, com els pobles de Montseny o Viladrau. Les bicicletes són el mitjà triat per molts. Hi ha aparcaments per deixar el vehicle a peu de ruta. Es necessari fer servir calçat i roba adequats, i portar prou menjar i aigua. També es recomanable dur cartografia de la zona.
*Imatge de horrapics via VisualHunt
Ja pots preparar l’equip, consultar el temps, i passar un dia de muntanya inoblidable! T’hi animes?