Santa Eulàlia és la patrona de Barcelona i, com és lògic, cada any se celebren les festes en homenatge a aquesta. Les festes de Santa Eulàlia se celebren cada any allà pel 12 de febrer. Com solem fer des de l’equip de ShBarcelona, avui parlarem de les festes de Santa Eulàlia i les activitats que se solen realitzar per commemorar aquesta data, que són diverses. Si vols gaudir de tota la cultura i folklore de la Ciutat Comtal, no oblidis passar-te per alguna de les activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona en honor a la seva patrona, les festes de Santa Eulàlia.
Article relacionat: Calendari de festius 2019
Descobreix les festes de Santa Eulàlia, la patrona de Barcelona
Aquesta festa patronal és bastant actual, en comparació amb altres festes populars. Es coneixen algunes representacions populars, balls i jocs des del segle XVIII, amb el que hi ha indicis que el costum de commemorar aquest dia és antiga, però no sempre s’han organitzat. Aquesta festivitat s’ha reduït a celebrar-se durant actes litúrgics de l’Església Catòlica i en actes institucionals de l’Ajuntament de Barcelona fins als anys vuitanta. El 1983, gràcies a la iniciativa de les colles de gegants del Pi i de la Plaça Nova, pertanyents al districte de Ciutat Vella, i també gràcies al treball de Maria Aurèlia Capmany, regidora de Cultura, es va començar a organitzar una festa anual amb motiu de la patrona barcelonina, Santa Eulàlia. Els actes culturals, encapçalats per les colles de gegants i capgrossos i el bestiari tradicional de Barcelona, són els grans protagonistes d’aquesta festa que, amb els anys, ha anat afegint activitats i mostres de cultura popular variades que s’han anat consolidant. El motiu de la celebració és l’homenatge a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat fins al segle XVII. Segons la llegenda, durant el segle IV, en l’època de l’emperador romà Dioclecià, es va ordenar que fossin perseguits tots els cristians que hi havia a l’imperi. Per aquest motiu, moltes persones que practicaven aquesta religió van fugir o es van ocultar i Eulàlia, una nena de tretze anys que vivia en una masia de Sarrià, es va rebel·lar pel que ella creia injust i es va proclamar cristiana davant de tothom. La nena va ser empresonada i torturada, i es va convertir en un símbol de valor i justícia per a tots els barcelonins.
Article relacionat: La Festa Major de Sant Martí
Durant la celebració de Santa Eulàlia, s’organitzen una sèrie d’actes importants. El primer és la col·locació del penó, una bandera que es col·loca a l’Ajuntament en un acte solemne acompanyat de fons amb l’himne dels Segadors. A partir d’aquest moment l’Ajuntament inaugura una jornada de portes obertes per a tot aquell que vulgui visitar l’edifici. Tindrà lloc el 12 de febrer a les 9.45 hores. Després s’inicia la cercavila, anomenada Seguici de Santa Eulàlia, amb gegants, capgrossos, dracs i nans, tots ells encapçalats per la gegantona Laia, la protagonista de la festa. L’acte recorre els carrers del barri Gòtic. Com no podia ser d’altra manera, durant les festes de Santa Eulàlia també s’organitzen actes amb les millors colles castelleres de Catalunya. Els castells es munten a la Plaça Nova i a la Plaça Sant Jaume. Els actes els culminen els balls de sardanes, típics de les celebracions catalanes, i el correfoc, i també la cercavila de diables culminada amb focs artificials.
*Imatge destacada de: Nacho Sanchez Beas via VisualHunt
Has acudit algun cop a les Festes de Santa Eulàlia? Que t’han semblat?