A Barcelona hi trobem un grapat d’edificacions històriques de gran valor patrimonial per a la ciutat. És el cas de la Sagrada Família, possiblement el monument més conegut de la Ciutat Comtal, però el cert és que hi ha diversos paratges que són també de gran interès pel visitant i que no són tan coneguts, i el Monestir de Pedralbes encaixa perfectament en aquesta descripció. Es tracta d’una edificació de gran bellesa, ideal per a capturar en fotografia, i de gran valor històric per a la ciutat, i per això, des de ShBarcelona et portem aquest article on podràs conèixer més sobre el Monestir de Pedralbes de Barcelona.
Article relacionat: Pedralbes, el barri de l’elit barcelonina
El Monestir de Pedralbes
A una de les zones més exclusives de Barcelona s’aixeca el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Es tracta d’un dels millors monuments del gòtic català, i és una de les joies de la ciutat. Des del segle XIV alberga una comunitat de monges Clarisses, que encara l’habita avui dia. El conjunt inclou l’Església, el Monestir, el Conventet, (edifici annex que allotjà durant un temps una Comunitat de Franciscans, actualment en mans privades), i una sèrie de petites edificacions. Va ser un recinte murallat, malgrat que avui només se’n conserven vestigis. La bellesa i simplicitat de l’església van merèixer reconeixement per part de Le Corbusier, quan aquest visità la nostra ciutat. El monestir té un magnífic claustre, que inclou un renovat jardí de plantes remeieres, com era costum als convents medievals. Entre el claustre i l’església hi ha el panteó d’Elisenda de Montcada, esposa del rei Jaume el Just que va ser el fundador del monestir l’any 1327. És monument històric-artístic des del 1931.
Article relacionat: Els 5 millors llocs per visitar si estàs de pas a Barcelona
L’activitat museística del monestir inclou col·leccions d’obres d’art, bàsicament objectes litúrgics d’orfebreria i ornamentació, mobiliari, pergamins, teixits, etc., relacionats amb la vida del convent, al qual les monges aportaven patrimoni quan ingressaven a l’ordre. Els set segles transcorreguts des de la fundació del convent fan que es tracti d’un fons important. El museu també acull altres antologies, i enguany s’hi podrà veure l’exposició “Patrimoni en temps de guerra. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. 1931-1941”, que commemora el 75è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil. Amb aquesta mostra es posa en relleu la importància de la participació del Monestir, de les autoritats, i de persones anònimes, a la salvaguarda d’una part del patrimoni cultural català en aquells anys. Barcelona era sotmesa a bombardejos, i la ubicació del Monestir, propera a les defenses antiaèries, el feia privilegiat. També es reflecteix el que va representar aquella època per a la ciutat i els seus habitants, dels quals molts varen haver d’exiliar-se. A quatre sales s’hi podran veure obres recuperades, i documentació relativa als protagonistes del procés, a la Comunitat de Clarisses, i al context de la Ciutat Comtal durant la guerra. La mostra comença el 8 de març, i finalitzarà el 8 de desembre.
Ja has visitat el Monestir de Pedralbes? A què esperes?