Tot i que sembla que amb el temps les tradicions clàssiques es van perdent, la veritat és que totes tenen un encant especial que provoca nostàlgia entre els quals les coneixem, ja que han format part de la nostra infància. El Nadal cada vegada es torna més consumista i adopta costums internacionals que sembla que encaixen millor entre els joves. La veritat és que, a mesura que passa el temps, es desdibuixa la idea primigènia del motiu de la celebració del naixement de Jesús de Natzaret. Però alguns costums amb un caire més religiós i solemne segueixen entre nosaltres i avui, en aquest article de ShBarcelona, us parlem d’una d’elles. Si us agraden les representacions i sou nostàlgics, us expliquem on podeu veure els pessebres vivents a la Ciutat Comtal.
Article relacionat: Mercats nadalencs a Barcelona
Viu les representacions del naixement de Jesús a Barcelona
Els pessebres vivents són representacions cristianes del naixement de Jesús de Natzaret tal com la bíblia l’explica. Barcelona hi posa especial atenció a la seva imatge nadalenca, gràcies als adorns de carrer, els llums, les nadales emeses pels altaveus a les zones més cèntriques, i les nombroses activitats que es realitzen als carrers i places dels diferents barris i districtes de la ciutat. És tradicional fer el pessebre a les llars espanyoles, amb petites figures i elements decoratius que recreen aquesta escena del Naixement de Jesús de Natzaret. Els elements primordials són: el nounat Jesús, flanquejat per la Mare de Déu i el seu espòs Josep de Natzaret, tots ells situats en un estable on Jesús descansa sobre la tova palla i la calor que proporcionen una mula i un bou, sorpresos testimonis de tan magne naixement. Els tres Reis Mags apareixen amb els seus respectius camells, sabedors de la importància de l’escena, a més d’alguns pastors que es presten a donar un cop de mà als primerencs pares. Aquesta tendra imatge és representada anualment per actors a molts racons del nostre país, i Barcelona no és una excepció.
Article relacionat: El pessebre vivent
Si estàs interessat a veure els pessebres vivents, podràs fer-ho a diverses localitzacions de la ciutat, i generalment estan representats per associacions i centres cívics, on alguns veïns, molts d’ells actors novells, es vesteixen de Maria, Josep, els tres Reis Mags, de pastorets, àngels i fins i tot de mula i bou, per donar vida a una de les escenes més importants de la tradició catòlica. Si et ve de gust fer-li un ull a aquestes tradicionals representacions teatrals, pots fer-ho al parc de la Marina, on més de 250 figurants representen més de trenta escenes a la zona boscosa del parc. També pots apropar-te a Navas, on el centre cívic del barri de Sant Andreu organitza el pessebre des de fa anys. A la Torre del Suro, els treballadors de l’escola Sant Camil, amb discapacitat intel·lectual, creen un tendre pessebre vivent cada any. L’Espai Via Barcino, el Cottolengo del Pare Alegre, al costat del Parc Güell, o la parròquia de Santa Bernardeta, a Torre Baró, són altres dels llocs en què tradicionalment se celebren els pessebres vivents a Barcelona.
Quin dels pessebres vivents de Barcelona t’ha agradat més?